2015. február 11., szerda

Kis kiruccanás

Író: Anna Gavalda
Fordító: Tótfalusi Ágnes
Cím: Kis kiruccanás
Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2010
ISBN: 978 963 142 824 7


















Fülszöveg: Simon egy vidéki esküvőre indul a feleségével, aki nem felhőtlenül boldog, hogy a férje testvérei is velük utaznak. A két lány, Garance és Lola, teljesen mások, mint ő, és mindent meg is tesznek azért, hogy érezze, sosem léphet be közös titkos világukba. Ám az ezt követő eseményt még álmában sem feltételezné… Amikor megérkeznek és megtudják, hogy a negyedik testvér, Vincent nem vesz részt az unalmasnak ígérkező szertartáson, köszönés nélkül faképnél hagyják a násznépet és Simon feleségét, hogy hármasban abba a kastélyba ruccanjanak, ahol Vincent dolgozik. Életük fordulópontja lesz ez a kaland. Mind a négy testvér érzi, hogy ez a lopott alkalom az utolsó nagy találkozás, mely lezárja a fiatalkorukat. A Kis kiruccanás Anna Gavalda elbűvölő stílusában mesél a gyermekkori kötelékekről, melyek egész életünket meghatározzák.

Vélemény: Egy újabb kisregény... Az a jó bennük, hogy gyorsan ki lehet olvasni őket, ami tökéletes olyankor, ha az embernek nincs sok ideje, de ki szeretne kapcsolódni egy kicsit.

Óda a testvéri szeretetről, röviden így foglalnám össze ezt a nagyon megható, kellemes hangulatú, humoros hangvételű regényt. Olvasás közben mindenképpen eszedbe jutnak a saját testvéreid, a kiskorotokban együtt elkövetett rémségek és a százszor röhögve elmesélt családi anekdoták. Anna Gavalda mesterien ért ahhoz, hogyan játsszon az emberi érzelmekkel, pontosan azt hozza ki belőlünk, amit kell. Nagyon élveztem az olvasást, felfrissülés (une bouffée d'air fraiche) volt a szereplőkkel átélni ezt a két napot, ezt az utolsó csínyt. Nosztalgia, de a kellemes fajtából.
A fordítás nagyon jó volt (csak a mikróbán akadtam meg, amit én inkább bacinak fordítottam volna, belefér a regiszterbe), probléma nélkül átjött a francia szerző által eredetileg megírt hangulat.
Ajánlom egy hosszú, fárasztó nap után, elalvás előtt, mert tényleg jót fog tenni, fantasztikus hatással van az emberre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése