2015. február 27., péntek

Patients

Író: Grand Corps Malade (Fabien Marsaud)
Cím: Patients
Kiadó: Éditions Don Quichotte
Kiadás éve: 2012
ISBN: 978 235 949 097 8



















Fülszöveg: À tout juste vingt ans, alors qu'il chahute avec des amis, Fabien heurte le fond d'une piscine et se déplace les vertèbres. Les médecins diagnostiquent une probable paralysie à vie. Il relate ici, dans le style poétique, drôle et incisif qu'on lui connaît, les péripéties truculentes, parfois cocasses, vécues avec ses colocataires d'infortune dans un centre de rééducation pour handicapés. Jonglant entre émotion et dérision, ce récit est aussi celui d'une renaissance.

Vélemény: Ez a könyv magyarul nem jelent meg, de ha tudsz franciául és be tudod szerezni, mindenképpen ajánlom.
Fabien Marsaud-tól (művésznevén Grand Corps Malade), francia slammertől megszokhattuk a kifinomult, erős dalszövegeket, önéletrajzában pedig nem kell csalódnunk. Maga a cím is egy szójáték: a "patients" jelent pácienseket, de türelmeseket is, és a történet pont erről szól, a türelemről. Fabien ugyanis szerencsétlen medencei baleset következményeképpen nyaktól lefele lebénult (az orvosok szerint örökre), majd egy rehabilitációs központba kerül, ahol meg kell tanulnia milyen is az, másoktól függeni. Várakozás, sokáig ennyiből áll az élete: várni az orvosok diagnózisára, várni a rokonok látogatását, várni míg rád kerül a sor és a nővérkék végre megetetnek.

A szerző hihetetlen öniróniával, humorral és a saját tapasztalatból fakadó mély alázattal közelíti meg életének eseményeit, a mobilitásért és önállóságért folytatott küzdelmet. Könnyű neki, mondatnánk, hiszen az ő bénulása nem örökre szólt. Valójában azonban sosem könnyű hasonló nehézségekkel megküzdeni anélkül, hogy elveszítenéd a reményt, de a legnehezebb talán látni, ahogy mások megrekednek, míg neked megadatik a fejlődés és gyógyulás lehetősége.

Mindenkinek nagyon ajánlom, aki érzékeny a témára, vagy egyszerűen szívesen látná egy új nézőpontból a világot. Mi egészségesek el sem tudjuk képzelni, milyen sok szinten borzalmas fogyatékosnak lenni. Nem csak a mobilitás megszűnése, a folytonos függés, a fizikai fájdalom elviselése nehéz, hanem az emberek velük szemben megváltozott viselkedést elviselni: a lenézés, a sajnálat, vagy egyszerűen az emberek tárgyként való kezelése. A fogyatékos is ember, akár fizikai, akár szellemi sérülést szenvedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése