2015. február 9., hétfő

Une femme fuyant l'annonce

Író: David Grossman
Cím: Une femme fuyant l'annonce
Magyar cím: A világ végére
Franciára fordította: Sylvie Cohen
Kiadó: Éditions du seuil
Kiadás éve: 2011
ISBN: 978 2 7578 3041 3

















Fülszöveg: A világhírű izraeli író regénye lebilincselő meditáció a háborúról, a barátságról, a szerelemről és a családról. Ora asszony, amikor épp Ofer fia leszerelését ünnepelhetné, rádöbben, hogy élete összeomlott - Ofer ugyanis önként visszament a frontra, hogy részt vegyen egy nagyszabású katonai hadműveletben. A nemrég elvált Ora képtelen otthon ülni és várni, mikor kopogtatnak be hozzá a katonai hírvivők a tragikus hírrel, ezért elhatározza, hogy elindul a galileai hegyekbe. Utitársnak rég elidegenedett barátját és volt szerelmét viszi magával, a remete Avramot, aki sohasem heverte ki a Jom Kippur-i háborúban hadifogolyként elszenvedett brutalitásokat.
Miközben Ora és Avram a közös emlékek révén oda-vissza utazik az időben, gyötrelmesen kiválik, mi az ára annak, ha valaki egy folytonosan hadban álló országban, háborúzó emberek között él. 
Grossman, akinek tulajdon fia is elesett a 2006-os izraeli-libanoni háborúban, a szíve legmélyéből írta meg ezt a kíméletlenül háborúellenes regényt.

Vélemény: Szeretném leszögezni, hogy én ezt a könyvet franciául olvastam, így a magyar fordításról semmit nem tudok mondani.  
Azt szeretem a más kontinensről származó írók regényeinek olvasásában, hogy általuk közelebbről ismerkedhetünk meg olyan kultúrákkal, életmóddal, életszituációkkal, amelyeket mi még csak elképzelni sem tudunk. Milyen lehet egy olyan országban élni, ahol nem tudod, hogy viszont látod-e másnap a gyermekeidet? Erről szól ez a fantasztikusan megírt és (franciára) remekül lefordított regény.
A történet szépségét nem csak az író által elénk vetített szereplők és a velük történt események adják, hanem maga a megfogalmazás is. Az író könnyedén játszik a szavakkal, ritmust, lüktetést, és a kemény téma ellenére egyfajta könnyedséget kölcsönözve a történetnek.
Nagy kedvencem ez a regény, én rongyosra olvastam, egy időben mindenhova magammal vittem. Mindenkinek ajánlom, aki nyitott más kultúrákra és gondolkodásmódra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése