2015. március 20., péntek

A narancsos lány

Író: Jostein Gaarder
Fordító: Szöllősi Adrienne
Cím: A narancsos lány
Kiadó:Animus Kiadó
Kiadás éve:2004
ISBN: 963 9563 15 3



















Fülszöveg: Szerelem, világmindenség, élet és halál – olyan dolgok, melyekről egy apának beszélgetnie illik tizenöt éves, már-már felnőtt gyermekével. Georg azonban négy éves sem volt, mikor elvesztette apját. A beszélgetésre mégis sor kerül közöttük. Hol az apa, hol a fia szólal meg az élet nagy kérdéseiről, homályba vesző családi emlékek és jelen idejű események felelevenítése közben.

Vélemény: Nagyon megható történet szeretettről, szerelemről és gyászról. Jostein Gaarder már a Sophie világával is bebizonyította milyen fantasztikus író, ez a regénye csak megerősített meggyőződésemben.  
A történet azzal kezdődik, hogy Georg megtalálja halott apja neki szánt leveleit. A regényben felváltva olvashatjuk tehát a leveleket és a fiú gondolatait, emlékeit a közösen eltöltött évekből. A látszat ellenére a történet fő témája nem a halál, hanem éppen az élet szépsége és a szeretet ereje. Árad belőle az energia, a napsütés, a vidámság, ezért egyáltalán nem nyomasztó olvasmány, még ha a fülszöveg alapján akár erre is következtethetnénk.

A fordítás elég jó, gördülékeny, mindenképpen élveztem magát az olvasást is, nem csak a történetet. Kellemes hangulatú regény, amit bármikor szívesen veszek elő, ha épp "szomorkás a hangulatom", mert a belőle áradó optimizmus azonnal rám ragad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése