2015. március 30., hétfő

Az úr sötét anyagai trilógia

Író: Philip Pullman
Franciára fordította: Jean Esch
Cím: A la croiées des mondes 
(Az úr sötét anyagai)
Kiadó: Gallimard Jeunesse
Kiadás éve: 2007

1. Les Royaumes du Nord
(Az arany iránytű)
ISBN: 207 061 242 2

2. La Tour des Anges
(A titokzatos kés)
ISBN: 207 061 243 0

3. Le Miroir d'Ambre
(A borostyán látcső)
ISBN: 207 061 244 9



Fülszöveg: Képzelj el egy világot, ami olyan, mint a miénk, és mégsem. Ahol lelked egy része állatdaimón formában testesül meg. Ahol a jegesmedvékből zsoldoshadsereg szervezhető. Képzeld el, hogy több világ párhuzamosan létezhet egymás mellett, és az átjárás sem lehetetlen, sőt, két különböző világ gyermekei, Lyra és Will egy harmadikban találkoznak, hogy beteljesítsék a sorsot és bevégezzék küldetésüket - egy világokra szóló élethalálharcban, ahol az arany iránytű mutatja az utat. A kaland elkezdődött, Az arany iránytű trilógia első részét, az Északi fényt pedig további izgalmas kötetek folytatják: A borostyán látcső és A titokzatos kés...

Vélemény: Én mindig elcsodálkozom azon, ha valakinek sikerül valami teljesen újat alkotnia, hiszen annyi történetet írtak már meg, nem csoda, hogy vannak olyanok, amik hasonlítanak egymásra. Nos, Philip Pullman trilógiája semmire nem hasonlít, amit eddig olvastam volna, már csak ezért is piros pont jár a szerzőnek.
Nehéz megfogalmaznom, hogy miben más, mint ahogy a célközönséget is nehéz belőni. Gyerekek a történet főszereplői, de olyan összetett és komoly a cselekmény, hogy inkább mondanám ifjúsági, de talán felnőtt regénynek is.
Nem voltak magas elvárásaim ezzel a trilógiával szemben, hiszen láttam az első kötet alapján készült filmet, ami aranyos volt, de semmi több. Kellemes meglepetést tartogattak azonban számomra, sokkal élvezhetőbb és összetettebb volt, mint vártam. A szereplők személyiségében ugyan nem történik nagy változás, ezért karakterfejlődésről felesleges volna beszélni, inkább érdemes a történet fejlődését megemlíteni. A mögöttes tartalom, az regények üzenete az, amelyik egyre inkább fejlődik, új alakot ölt és egyre érdekesebbé válik, ahogyan az olvasással haladunk. Az emberről szól, a mi fajunkat és az általunk kreált világot írja le, mutatja be és kritizálja a szerző. A tudomány és a vallás csap össze, a nyitottság és a csökönyösség, és hogy melyik nyer? Nem az, amelyikre számítanánk (függetlenül attól, hogy vallásos személy olvassa-e, vagy nem). A tanulság nem a jó és a rossz, az igaz és a hamis szintjén mozog, hanem köztes megoldást talált, ami nekem sokkal szimpatikusabb.

Ezeket a könyveket is franciául olvastam, fogalmam sincs milyen lehet a magyar fordítás. Azt olvastam azonban a moly.hu-n, hogy kevés az elütés és nincs benne fordítási hiba. Én mindenképpen ajánlom ezt a trilógiát mindenkinek, mert szórakoztató, mozgalmas, de elgondolkoztató is, ha az embernek épp olyan kedve támad. Nem kíméli az olvasót, minden komolyabb témát feldolgoz (emberi kapcsolatok, lélek, tudomány, vallás, halál), mindezt egy fantasztikus kaland formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése