2015. március 16., hétfő

Kleopátra // A fáraó

Író: Karen Essex
Fordító: Erdélyi András
Kiadó: General Press Kiadó
Kiadás éve: 2002

1. Kleopátra
ISBN: 963 928 274

2. A fáraó
ISBN: 963 945 929



Fülszöveg: Kém, diplomata, páratlan nyelvtehetség és valódi nagyvilági kalandor – mindez még nőiességének első virágzása előtt. A Kleopátráról szóló gazdag irodalom olyan újabb darabját tartja kezében az olvasó, amely a történelemformáló egyiptomi királynő életének kevéssé ismert korszakát, kora ifjúságát jeleníti meg a rendkívül fordulatos cselekményszövés és a kifinomult jellemábrázolás eszközeivel. Nagy Sándor dinasztikus és lelki leszármazottjának, a legendás uralkodónőnek már gyermekéveiben meg kell tanulnia eligazodni az udvari intrikák és a nagypolitika útvesztőiben. Szembe kell néznie egyfelől Róma mohó birodalmi ambícióival, másfelől az alávetett egyiptomi nép neheztelésével, és mindeközben ki kell védenie saját testvéreinek gonosz cselszövéseit. A cselekmény hátterében felragyog az ókori világ egzotikus pompája ég kulturális sokszínűsége. De megjelennek az akkori nagyhatalmi politika kulcsfigurái is XII. Ptolemaisztól – Kleopátra apjától –, Julius Caesaron át Marcus Antoniusig. Karen Essex sok éven át végzett történelmi tanulmányok és helyszíni utazások alapján írta meg hiteles; szórakoztató és meglepő részleteket felsorakoztató művét, mely alighanem az eddigi legizgalmasabb beszámoló minden idők egyik legvitatottabb uralkodónőjének ifjú éveiről.

Vélemény: Egyszerűen imádtam a regényeket, faltam, mintha muszáj lenne. Kleopátra az egyik kedvenc történelmi személyiségem, főleg azért, mert rendkívül fontos szerepet játszott korának politikai és kulturális életében. Kevés ilyen erős, sikeres női példaképet találhatunk történelmünk során, főleg az ókorban. A második könyv utószavában a szerző leírja, hogy a Kleopátráról fennmaradt írásos emlékek legfőképpen a római Octavianus uralkodása alatt íródott, amikor természetesen mindent a győztes szájízére írtak. Kleopátrát hideg, számító, kegyetlen nőnek írják le, Augustust (Octavianus) pedig természetesen a kedves, erényes hősnek. Hogy mi lehetett a valóság, sosem derül ki, de tetszik, hogy Karen Essex két kötetes regényében megpróbált igazságot tenni és bemutatni a történetet a híres egyiptomi uralkodónő szemszögéből is.
A történet magával ragadó, teli izgalmas fordulattal, taktikával, intrikával, harccal. Én egy huzamban olvastam el őket, olyan könnyű, érthető, hihetetlenül jól megírt olvasmány. Megismerhetjük Kleopátra egész életét egészen gyermekkorától haláláig, végigkísérhetjük harcait, megérthetjük dilemmáit. Ne feledjük a kor nehézségeit, hiszen meg kellett találnia a módját annak, hogyan védheti meg országát úgy, hogy elkerüli az egyre erősödő és növekvő Romai Birodalommal való fegyveres konfliktust. Hihetetlen diplomáciai érzékkel, szenvedéllyel, és igen, nőiségének felhasználásával érhette el, hogy Egyiptom ilyen sokáig független maradhatott Rómától. Mindezt úgy, hogy közben saját népét is meg kellett győznie, hogy neme és származása ellenére megbízzanak benne és uralkodójuknak is elfogadják. Csodálom a Kleopátrához hasonló nők erejét, több hozzá hasonló női példaképre lenne szükségünk.
Ajánlom tehát ezt a két könyvet mindenkinek, aki kedveli a történelmi regényeket, akit érdekel a fontos történelmi események színfalai mögötti események, aki szeretné megérteni Kleopátra életét, egy ilyen hatalmas történelmi személyiség indítékait, motivációit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése