2015. április 9., csütörtök

Bűnös gazdagok

Író: Elizabeth Adler
Cím: Bűnös gazdagok
Fordító: Loósz Vera
Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó
Kiadás éve: 2010
ISBN: 978 963 254 346 8













Fülszöveg: A világsajtóban megjelenik egy hirdetés, melyben Poppy Mallory örökösét keresik. A hagyaték sok százmillió dollárra rúg. A hír fölkelti Mike Preston oknyomozó riporter és író érdeklődését, aki felajánlja a genfi ügyvédnek, hogy a sztoriért cserébe felkutatja az örököst. Hamarosan régi és titkokkal teli naplóra bukkan, amiből regényt ír. Mialatt a New Yorkban, Párizsban, Velencében és Londonban élő nagyvilági örökösjelöltek egymást gyilkolják, feltárul előttünk Poppy kalandos élete; bűnbarlangok, csábítás, saját üzleti vállalkozás, és egy halálos szerelem az olasz maffiafőnökkel…

Vélemény: Ahogy már a fülszövegből kiderül, valójában nem is egy, hanem két történetet mesél el a szerző, amelyek természetesen kapcsolatban állnak egymással. Az egyik a XIX. század végén, a másik napjainkban (valamikor pár évvel ezelőtt) játszódik, szereplőik elvileg rokonságban állhatnak egymással.
Elizabeth Adler nagyon jó krimi író, de én örülnék, ha a sok romantikát kihagyná a történeteiből. Nem baj, ha van egy kevés, de könyveiben a szerelmi száll ugyanolyan fontos, mint a nyomozásé, amit nehéz így kezelni. Hogy miért? Két fontos szálat kell egyszerre előre vinni, kibontani, megmagyarázni és a beteljesedéshez kísérni, ami több regénye esetében elég komoly problémákat okoz. Gyakran elbillen a mérleg a romantika irányában, olyannyira, hogy a krimi része már-már silánnyá válik. Szerencsére ez a regény más kategóriába esik. Annyira különbözik a hölgy eddigi írásaitól, hogy nehezen lehetne összehasonlítani velük. Komoly szerepet játszott itt is a romantika, de leginkább a múlt században játszódó száll tekintetében, összességébe véve pedig legfontosabb maradt a rejtély megoldása, ki lehet Poppy Mallory örököse?
Nekem ez az egyik kedvenc Adler könyvem, mert ez a legösszetettebb, legkidolgozottabb krimije, ez sikerült eddig a legjobban. Okosan vezetett történet, egymásra találó történetszálak, megfelelően adagolt bizonyítékok és információk teszik letehetetlenné a regényt. Már a második fejezettől fogva beszippantott és vastagsága ellenére (722 oldal), alig két nap alatt olvastam el. A fordítás is elég jó, gördülékenyen olvasható, de elütések persze itt is találhatóak.
Mindenképpen nyári olvasmány, hiszen Elizabeth Adler regényeinek könnyed, romantikus mivoltuk miatt gyorsan és könnyen olvashatóak, tökéletes útitársaknak bizonyulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése